Asbestkeuring voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Asbestkeuring voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw

Een asbestkeuring voor dit soort gebouw is complex en op voorhand niet te voorspellen. Daarom vragen we u het onderstaande formulier in te vullen. Zo kunnen we nakijken wat er precies nodig is voor een asbestkeuring van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

De gemeenschappelijke delen van een gebouw in mede-eigendom worden beschouwd als een aparte gebouweenheid waarvoor een apart asbestattest moet worden opgesteld.

Het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen is nog niet verplicht, maar dat zal veranderen in 2025. Vanaf 1 mei 2025 moet elke verkoop van een appartement vergezeld gaan van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen.

Dat betekent dat bij een verkoop van een appartement ook het attest van de gemeenschappelijke delen moet kunnen worden voorgelegd. Éénmaal dat het attest is opgemaakt, kan het gebruikt worden voor elke verkoop in het appartementsgebouw. Het is aan de VME om het attest te laten opstellen. Het asbestinventarisattest van de VME is dus beschikbaar voor alle eigenaars, huurders en gebruikers van het gebouw. Het zal door OVAM ook beschikbaar gesteld worden in de Gebouwenpas die digitaal te raadplegen is.

Het asbestattest van de gemeenschappelijke delen wordt ook opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige net zoals bij andere gebouwen. Tot deze delen behoren traphallen, gangen, liften, parkeerplaatsen, kelders, tijdelijke opslag voor huiselijk afval, enz.

Het belang van het attest voor de gemeenschappelijke delen valt niet te onderschatten. Het is dikwijls in kelders, liften en ondergrondse garages dat er nogal wat vervuilende en dus ongezonde asbesttoepassingen worden teruggevonden.

Wanneer u een afspraak met ons heeft gemaakt, nemen wij een opdrachtformulier mee. Dit moet verplicht worden ingevuld. Een voorbeeld van het OVAM opdrachtformulier kan u alvast hieronder vinden:

Download het voorbeeld opdrachtformulier

Waarom staat er geen prijs bij deze asbestkeuring?

Bij het correct opstellen van een asbestattest voor dit soort specifieke gebouwen is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Dit soort panden zijn zo divers van aard en oppervlakte dat niemand gebaat kan zijn bij een standaardprijs. Ook het voormalig of huidig gebruik van het gebouw heeft hierop zijn invloed. Een boerderij heeft bijvoorbeeld een beduidend andere kenmerken dan een industrieel pand of een appartementsblok. Enerzijds moet het attest goed zijn opgemaakt en anderzijds moet de prijs correct zijn zodat iedereen zich daar goed bij voelt. Er zal steeds op voorhand telefonisch contact opgenomen worden. Eventueel wordt een kort voorafgaand plaatsbezoek uitgevoerd om een goede inschatting te kunnen maken.

Het aantal staalnames op dergelijke projecten is op voorhand niet te voorspellen. De stalen worden dan best per stuk afgerekend (€ 25,00 excl. BTW).

BETAALMOGELIJKHEDEN

Betalingsmogelijkheden footer

BEL ONS BIJ TWIJFEL

Bent u niet zeker wat u dient te bestellen, contacteer ons telefonisch op 0499/ 821 353, wij helpen u graag verder bij uw bestelling.

Omschrijving
Datasheet
Een asbestattest in 9 eenvoudige stappen

U roept onze deskundige hulp in.

Na de boeking van de afspraak en de betaling van de voorschotfactuur, nemen wij persoonlijk telefonisch contact op met u.

 Wij gaan ter plaatse en vullen het opdrachtformulier in. Wij zijn 'gast' in uw woning.

 Wij maken een rondgang en nemen een staal of meerdere stalen zonder iets te beschadigen. We informeren u ook uitgebreid.

 Een door de FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) goedgekeurd labo analyseert de stalen.

 Wij stellen het asbestattest op en voegen het toe aan de databank van OVAM.

 Wij maken de definitieve factuur op en bezorgen deze aan u. Indien van toepassing, dient enkel het saldo nog betaald te worden.

Wij bezorgen u het asbestattest  met een woordje uitleg.

OVAM voegt het attest toe aan de Woningpas.